Diyette Yapılan En Büyük Hatalar Nelerdir?
♡ Bu yaza daha fit girmek istiyorum.
♡ Spor salonuna yazılacağım.
♡ Daha fazla egzersiz yapacağım.
♡ Pazartesi diyete başlıyorum.
Bu sözleri kendinize onlarca kere söylediniz ama bir türlü gerçekleştiremediniz mi? Diyet yapamıyor musunuz? Ya da diyet yapsanız bile kilo veremiyor ve hatta alıyor musunuz?
▬ O zaman yanlış giden bir şeyler var.
Birçoğumuz hayatının bir döneminde mutlaka diyet yapmıştır. Çabucak, hızla kilo vermek için kulaktan duyduğumuz programları denemiş, belki kilo vermiş ama sonrasında daha fazlasını almıştır. Çoğu zaman hızlı kilo verme isteğiyle yanlış diyetleri uygulayabilirsiniz. Ya da diyete sadık olmasına rağmen yeterince hızlı kilo vermediğinizi hissedebilirsiniz. Ne kadar sağlıklı beslendiğiniz ya da ne sıklıkla egzersiz yaptığınıza bakılmaksızın birçok insan diyet konusunda aynı hataları yapar. Bu hatalar sadece bizi diyet yapmaktan bıktıran ve uzaklaştıran amaçsız uğraşlar olmanın dışında sağlığımızı bozarken, daha fazla kilo almamıza da neden olur.
Popüler diyetleri uygulamak yerine, şahsımıza özgü hazırlanmış diyetlerle sağlıklı kilo vermek çok daha faydalı olacaktır. Aksi halde diyet esnasında yaptığımız hatalar, geri dönüşü olmayan sağlık problemleri yaşamamıza neden olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki ister diyet yaparken isterseniz de normal hayatınızda sağlıklı beslenme çok önemlidir. Diyet yaparken yapmamanız gerekenleri öğrenmek ve en sık yapılan diyet hataları nelerdir görmek için yazımızı okumaya devam edin.
█▌En Sık Yapılan Önemli Diyet Hataları
✦ Yanlış Sebeple Diyete Başlamak
Diyetler konusunda başlıca başarısızlık nedeni, başkalarını memnun etmek için diyet yapmaktır. Başarılı kilo kaybı için gerekli olan motivasyon ve duygusal güç başkalarının isteklerinde değil, sizin içinizden gelmelidir.
✦ Gerçekçi Olmayan Hedeflerin Belirlenmesi
Gerçekçi olmayan bir hedef sizin başarı şansınızı azaltacaktır. Günlük kalori kullanımı ve yapabileceğiniz egzersizlere göre hedefler belirleyin ve kendinizin gelişimini takip edin.
✦ Yanlış Diyet Seçimi
En sevdiğiniz yiyecekleri içermeyen bir diyetle, kısa vadede kilo verseniz de uzun vadede iyi sonuçlar elde edemezsiniz.
✦ Uzun Süreli Açlık ya da Öğün Atlama
Bu şekilde kilo vermeniz hızlanmaz. Aksine metabolizmanızın yavaşlamasına neden olduğu için kilo vermeyi de engeller. Aç kalmak ya da öğün atlamak kas kayıplarına neden olmasından sağlığınıza kalıcı zararlar gelmesine kadar pek çok olumsuz sonuç doğurabilir. Hatta çoğu zaman da kilo verdikten sonra hızlı bir şekilde bu kiloların alınmasına neden olur. Uzun süreli aç kalma veya öğün atlama diyet yaparken neden kilo alınır sorusunun cevabıdır.
✦ Yetersiz Karbonhidrat Tüketimi
Diyetlerin temeli karbonhidrat, yağ gibi besinlerin yoksunluğu değildir. Her besin grubundan uygun şekilde alınması gerekir. Özellikle yapılan en büyük yanlış karbonhidratı kesilirse kilo verileceği yönündeki anlayışında yatar. Hâlbuki yetersiz karbonhidrat tüketimi kas kaybı riskini de beraberinde getirir.
✦ Tek Tip Besin Tüketimi
Hiçbir diyette tek bir tip besinle beslenme stratejisi bulunmaz. Çünkü vücudun belirli besin yoksunlukları çok büyük sağlık kayıplarına neden olur.
⊙ Eğer tek tip beslenmeye dayalı diyet listesi ile diyet yaparsanız:
Vitamin, mineral ve kas kayıplarına...
⊙ Gereğinden fazla alınan protein:
Vücutta asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere yük binmesine ve sindirimin bozulmasına...
⊙ Başlarda hızla kilo verilirse:
Bir süre sonra metabolizma yavaşlamasına ve kilo kaybının durmasına...
⊙ Yeterli miktarda hayvansal protein alınmazsa:
İnsülin gibi protein yapıda olan hormon ve enzimlerin yeteri kadar üretilmemesine neden olur.
✦ Yetersiz Su Tüketimi
Diyetlerde en sık yapılan hataların başında gelen yetersiz su tüketimi kilo vermeyi düşüren en büyük unsurdur. Su içmek en zor edinilen ve çok kolay şekilde de unutulan bir alışkanlıktır. Unutulmamalıdır ki diyette yapılması gerekenler arasında en önemli unsur su tüketimidir.
Yetersiz su tüketimi, vücutta ödem oluşmasına neden olurken sindirim enzimlerinin yeterince iyi çalışmasını önler. Gittikçe de metabolizmanız yavaşlar. Bu da kilo vermeyi durduran ve sağlığı bozan önemli bir faktördür.
Günlük tüketilen çay veya kahve suyla benzer görevi görmez. Bunların aşırı tüketimi metabolizmayı yavaşlatarak şişkinliğe sebep olur. Su içmek zayıflama için vazgeçilmez bir alışkanlık olmalıdır.
✦ Yetersiz Yağ Tüketimi
Düşünüldüğün aksine her diyette belirli oranda yağ tüketimi zorunludur. Çünkü hücrelerin düzgün çalışması için gerekli olan sağlıklı yağ, yeterli miktarda tüketilmediğinde metabolizma yavaşlar ve kilo vermek zorlaşır.
Salataları yağsız tüketmek, yağda eriyen “A,D,E,K” vitaminlerinin emilimini engeller.
✦ Egzersiz Yapmamak Ya Da Çok Fazla Egzersiz Yapmak
Kilo kaybı sırasında kaçınılmaz olarak bazı kas ve yağ kütlesinden kaybedersiniz. Eğer kalorilerinizi azaltırken egzersiz yapmazsanız daha fazla kas kütlesinden kaybedecek ve metabolizmanız yavaşlayacaktır.
Egzersizle diyet sırasında kaybedeceğiniz yağsız kitle miktarını en aza indirirsiniz. Diyetle desteklenmiş bir egzersiz programı yağ kaybını artırmaya ve metabolizmanızın yavaşlamasını önlemeye yardımcı olur. Diyet yaparken yapılması gerekenler arasında egzersiz asla bırakılmaması gereken bir alışkanlık olmalıdır.
Aşırı egzersiz de sorunlara neden olur. Uzun vadede aşırı egzersiz sürdürülemez hale gelir ve strese neden olup diyetten uzaklaşmanızı neden olur. Ayrıca stres hormon üretiminizi de bozabilir.
✦ Light Ürünlerin Kontrolsüz Tüketimi
Az yağlı ya da diyet gıdalar genellikle kilo vermek için en iyi seçimler olarak düşünülür. Ancak aslında bunun tam tersi etkiye sahiptir. Bu ürünlerin çoğunun tadını iyileştirmek için şeker kullanılır. Bu tarz ürünler sizi tok tutmak yerine acıkmanıza neden olur.
✦ Limon ve Sirkenin Aşırı Tüketimi
Diyete yapılan hatalar arasında aşırı limon ve sirkenin kullanılması da yer alır. Sirke ve limonlu su tüketiminin aşırı olması mide sorunlarına neden olur. Bunun yerine limon ve sirkeyi salataya ekleyerek tüketmek daha sağlıklıdır.
✦ Her Gün Tartılmayın!
Diyetiniz ile ilgili planlama yapmak sizi başarıya taşıyacaktır. İçtiğiniz sudan yediğiniz yemeğe, aldığınız kaloriden harcadığınız kaloriye kadar mutlaka günlük, haftalık ve aylık olarak kendinizi, programınızı takip edin.
Özellikle de her gün tartılmak yerine haftada bir gün, önceden belirleyeceğiniz gün ve saatte tartılarak kilo verişinizi takip edin. Kilonuz günlük değişiklikler gösterebilir. Gün içerisindeki “ödem artışı, kabızlık” gibi durumlar tartıda kilo almış gibi görünmenize neden olur ve motivasyon kaybı yaşamanıza neden olur.
Kilo vermek için büyük çabalar ve emekler gerekmez. Günümüzün en büyük sorunu obezitenin üstesinden gelmek sizin elinizdedir.
Hayatınızda yapacağınız ufak değişimler ile vücudunuzda büyük değişiklikler elde edebilirsiniz.
█▌Diyet Uzmanlarının Ortak Düşünceleri
Herkes hayatının bir dönemi diyet yapma kararı alır. Kilo vermek amaçlı veya kilo almak amaçlı…Fakat bu süreçte uzman takibi olmadan, etraftaki sesler doğrultusunda yapılan diyetlerde hatalar yapılır. Diyet yaptığınız süreçte yüzünüz ve kollarınız inceliyorsa, bel-kalça ölçümünüz değişmiyorsa yanlış diyet yapıyorsunuz demektir.
Sık Yapılan Diyet Hataları Nelerdir?
1. Aç kalmak
2. Ekmeği kesmek
3. Öğün atlamak
4. Tek yönlü beslenmek
5. Laksatif kullanmak
6. Popüler diyetleri bilinçsizce uygulamak