Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hamidreza Samani ile yara tedavisi işlemleri - Bakırköy Estetik Kliniği Arestetik
█▌Yara Tedavisi Nedir?
Yara tedavisi; düşme, sürtünme, ezilme ya da kaza sıralarında vücutta oluşan kesilme, parçalanma vb. gibi meydana gelen doku bütünlüğü bozulmalarının iyileştirilmesi durumudur.
Yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak ve iyileşmeyen yaraların tedavisi, plastik cerrahinin temel konularından biridir. Yaraları tanımlamak, durumu değerlendirmek, iyileşmeyi engelleyen faktörleri ortadan kaldırmak ve gerektiğinde cerrahi girişimler ile iyileşmeyen yaraları kapatmak bir plastik cerrahin yeterlilik sınavıdır. Dokuların davranışlarını ve yaraların seyrini bilmemek bir plastik cerrah için ciddi bir bilgi eksikliğidir. Diyabetik hastaların kan şekerinin kontrol altına alınması, enfeksiyonu tedavi etmek, yara bölgesine yeterli kan dolaşımını sağlamak yara iyileşmesi sürecinde odaklanılması gereken hususlardır.
█▌Yara Türleri Nelerdir?
En yaygın yara türü, dış deri yaralarıdır ve bu tür yaralar basit yöntemlerle kolay bir şekilde iyileşmektedir. Bunun yanında derin yaralar, kronik yaralar ve diyabet yarası türleri vardır. Bazı yara türleri çok derindir, alttaki dokulara ve hatta organlara kadar ulaşmış olabilmektedir. Bu tür yaraların takip ve tedavisinin mutlaka uzman bir doktor tarafından tedavi altına alınması gerekmektedir ve çoğu zaman cerrahi müdahaleye gerek duyulmaktadır.
█▌Yara Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüm yaralanma vakaları için öncelikle en yakın sağlık kuruluşuna gidilir. Doktor kontrolü sonrası hemen ilk müdahale yapılır ve tedavi süreçleri başlar. Hangi tür yara olursa olsun öncelikle tedaviye yara yüzeyi ve ölü dokunun temizlenmesiyle başlanır. Hasarlı hücreler, yabancı maddeler, iltihaba sebep olacak bakteri ve etkenler yok edilir. Tüm bu yara temizlenmesi işlemi ilgili bölgede kanlanma görülene kadar devam eder. Daha sonra yaranın türüne ve yaradan alınan parçanın kültür sonucuna göre ek tedavi yöntemleri uygulanır.
█▌Yara Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
▬ Negatif Basınç Yardımı Yöntemiyle Yara Tedavisi
▬ Aralıklı Pozitif Basınç Uygulaması Yöntemiyle Yara Tedavisi
▬ Kök Hücre Yöntemiyle Yara Tedavisi
▬ Büyüme Faktörü Yöntemiyle Yara Tedavisi
▬ Hiperbarik Oksijen Yöntemiyle Tedavi
▬ Ozon Tedavisi Yöntemiyle Yara Tedavisi
▬ Modern Yara Bakım Örtüleri Yöntemi
✦ Sağlık Bakanlığı onaylı estetik merkezlerinin web sitelerinde yara tedavisi fiyatlarını belirtmeleri yasal değildir ve cezai müeyyideleri vardır. Merak ettikleriniz için aşağıdaki iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.
→ Arestetik Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği
☏ +90 212 233 00 16
✆ +90 553 923 00 16
✆ +90 546 529 00 16
iletisim@arestetik.com.tr
✦ Yara tedavisi süresince sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımı tedavinin etkisinde azalmaya sebep olmasından dolayı doktorlar tarafından önerilmemektedir. Ancak sigarayı bırakmakta zorluk yaşıyorsanız en azından tedavi öncesi 1 saat ve tedavinin bitiminden sonra ise en az 4-5 saat sigara içmemeniz uygun olacaktır.
✦ Ozon Tedavisi Nedir?:
Hasta tedavi durumuna göre belirli bir miktarlarda oksijen ve ozon karışımının vücuda ya da dolaşım sistemine uygulanması işlemidir. Her yaranın karakteri farklı olduğu için bu tedavide yaranın özelliklerine göre seans sayıları değişiklik göstermektedir. Bunu yanında aynı tanıya sahip iki yaranın da tedaviye yanıtları farklı olabilmektedir. Bu nedenle yarayı muayene eden uzman hekimler yaranın durumuna göre kaç seansta iyileşeceğine karar vermektedirler.
✦ Yaranın iyileştiğini gösteren işaretlerden biri de yarada kaşıntı hissinin oluşmasıdır. Fakat yara üzerinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi, ilaç alerjisine, tahrişe hatta enfeksiyon başlangıcına da delalet olabilir. Bundan dolayı yaranın bir uzman tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Yara etrafında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda bir uzmana başvurulmalıdır.
✦ Uzun süre iyileşmeyen yaralara kronik yara denilmektedir. Genellikle diyabet, damar yetmezliği ya da yatağa bağımlı olan hastalarda gözlemlenir. Yara üzerinde çeşitli tetkikler yapıldıktan sonra hangi tedavi yönteminin kullanılacağınına uzman doktorlar karar verebilmektedir.
✦ Yara yüzeyi açık bırakıldığında daha çabuk iyileştiği doğru bir bilgi değildir. Bu durum yara iyileşmesinin son aşamasında hastalar tarafından yaşandığı için genellikle açık bırakılmasından dolayı olduğu düşünülür. Oksijen yara iyileşmesi için gereklidir ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil, nemli bir ortamın olması gerekmektedir. Nemli olmayan kuru bir yaradan iyileşme beklemek doğru olmamaktadır.
Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk her ne kadar yaranın mikrop kapmasını önlese de aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir. Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra kirli bir yara ise antibiyotikli pomat sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Bunun dışında yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulması gerekmektedir.
✦ Yara tedavisinde bol miktarda su içmek vücudun yenilenmesine ve çabuk iyileşmesine katkı sağlanmaktadır. Yara tedavi süresince vitamin ve protein destekli bir diyet uygulamak da yaranın iyileşme sürecini hızlandıran faktörlerdendir.
✦ Bazı yaraların iyileşmesi için her şeyden önce o bölgenin kan dolaşımında sorun olmamalıdır. Aksi halde yaranın iyileşmesi için gerekli olan oksijen, yara iyileşmesini sağlayan hücreler ve yapı malzemeleri yaralanmış alana gitmez ve iyileşme olmaz. Yara iyileşmesi; beslenme bozuklukları, diyabet, steroid ya da kemoterapi gibi ilaçlar, enfeksiyon ve yetersiz bakım gibi nedenlerden dolayı bozulabilir.